Jongeren verkleed als apen moeten een einde maken aan de apenplaag in en rond de parlementsgebouwen in de Indiase stad New Delhi.

De stad zette zwartkoppige langoeren in die de andere aapjes, roodkoppige makaken, op de vlucht joegen. Maar door klachten van dierenactivisten mag de overheid van de rechter de langoeren niet meer 'misbruiken' en kiest de stad voor mensen in apenpakken.

Volgens de Times of India heeft minister Venkiah Naidu voor Stedelijke Ontwikkeling verklaard dat veertig jongeren een speciale apentraining hebben gevolgd om als geloofwaardige langoeren de straat op te kunnen.

Het gaat om ''een zeer getalenteerde groep'' die is geselecteerd uit een grotere groep aspirant-apen. Ze hebben volgens de minister de gave de kreten van de doelgroep goed te imiteren.

Heilig

Het afschieten van de aapjes die zich in heel de stad aan iedereen opdringen, is geen optie voor de Indiase autoriteiten. Veel hindoes beschouwen de dieren als heilig en vinden dat ze erbij horen.

Maar Naidu heeft er net als de gemeente New Delhi schoon genoeg van. Hij heeft ook het gebruik van rubberkogels in het vooruitzicht gesteld om de plaag uiteindelijk de baas te worden.

De 'straatapen' rijden mee op allerlei voertuigen inclusief de metro en worden voor veel schade verantwoordelijk gehouden. Ze stelen aan de lopende band eten en drinken en zijn ongewenste gasten in het parlementsgebouw en zelfs het kantoor van de Indiase premier.