Ondernemer Gerard Londeman, eigenaar van Londeman Mannenmode, uit het Groningse Sappemeer had zelf verwacht dat het 0-1 zou worden voor Nederland.

Hij adverteerde in een regionale krant dat voor elk Nederlands doelpunt klanten 10 euro korting konden krijgen bij het kopen van schoenen. 

Hij had niet kunnen vermoeden dat het Nederlandse team over Spanje heen zou walsen waardoor hij vijf keer zoveel korting moest geven als verwacht.

Daar kwam nog eens bij dat op social media de actie van Londeman werd opgepikt. Een foto van de advertentie in een regionale krant ging viral op internet na de 1-5 van Nederland.

Hij vertelt tegenover NU.nl dat hij niet in paniek raakte toen hij zelf de wedstrijd bekeek. “Ik zei tegen mijn dochter, ‘dat wordt een drukke dag morgen’. Ik heb daarna een biertje genomen en heerlijk geslapen.”

Er waren inderdaad enorm veel klanten, maar de ondernemer en zijn personeel konden het aan. “Ik ben nu wel doodop. Ze hebben me bijna los gemaakt. Ik heb nog maar een paar kleine en grote maten over. Normaliter doen we hier een heel seizoen over.”

Spontaan

De ondernemer legt uit dat de actie spontaan werd bedacht, maar dat het wel doordacht was. Een faillissement zal het hem niet gaan kosten. Het verkopen van schoenen is een bijzaak voor de winkel.

“En er zijn ook veel andere spullen gekocht. Een spijkerbroek hier, een korte broek daar. Natuurlijk heeft het geld gekost, maar door alle aandacht hebben we een leuke dag gehad.”

De actie ontstond doordat de ondernemer eigenlijk niet de winkel tot negen uur open wilde houden op de dag van de wedstrijd. Als goedmaker dat Londeman de zaak een uur eerder dichtdeed bedacht hij de korting.

Voor komende woensdag overweegt Londeman nog een actie te bedenken, maar hij geeft toe dat het moeilijk wordt om er net zoveel aandacht mee te krijgen als de vorige.