Twee 14-jarige jongens uit Canada hebben ervoor gezorgd dat Bank of Montreal haar veiligheidsmaatregelen heeft aangescherpt, nadat het duo zonder veel moeite een pinautomaat had gekraakt.

Matthew Hewlett en Caleb Turon, allebei leerling op de middelbare school, vonden online een oude handleiding voor geldautomaten, waarin te lezen viel hoe je de machine instelt. In hun lunchpauze besloten ze naar een dichtbijgelegen supermarkt te lopen om te zien of ze toegang konden krijgen tot het systeem van de Bank of Montreal pinautomaat.

"We dachten dat het leuk zou zijn om te proberen, maar hadden nooit gedacht dat het zou werken", aldus Hewlett zondag tegen Winnipegsun. "Toen we ons toegang hadden verschaft vroeg de machine om een wachtwoord."

Hewlett en Turon waren nog meer geschokt toen ze een gok waagden en een standaard zescijferig wachtwoord het goede bleek te zijn. De jongens snelden onmiddellijk naar Bank of Montreal in Charleswood om het bedrijf op de hoogte te stellen.

Daar werden de jongens niet geloofd, maar ze waren vastbesloten om te laten zien dat ze de machine gekraakt hadden. Even later kwamen ze terug met zes geprinte velletjes papier waarop allerlei gegevens uit de pin-automaat af te lezen waren, waaronder hoeveel geld er in de automaat zat. 

Na het zien van dit bewijs werden de twee serieus genomen door het personeel van de bank en werd de filiaalhouder erbij gehaald, die zijn bezorgdheid uitte.

Vrijdag kwam de directeur van mediarelaties binnen Bank of Montreal, Ralph Marrenca, naar buiten met een verklaring. Daarin vertelde hij dat de bank kennis heeft genomen van het incident en stappen heeft gezet om onbevoegden de toegang tot de pinautomaten te ontzeggen.

De vader van Matthew Hewlett is trots op zijn zoon: "Hij is een autodidact en niet alleen handig met computers."