De Luxemburgse kunstenares Deborah De Robertis heeft voor ophef gezorgd in het Parijse Musée d'Orsay. De vrouw ging met ontbloot onderlichaam voor een schilderij zitten waarbij haar vagina duidelijk zichtbaar was.

Het schilderij in kwestie is het werk L'Origine du Monde (letterlijk: de oorsprong van de wereld) van de Franse kunstenaar Gustave Courbet. Daarop is een vrouw naakt afgebeeld waarbij vooral de vulva goed zichtbaar is.

Met de actie, die plaatsvond op Hemelvaartsdag, wilde de kunstenares duidelijk maken dat een schilderij niet dezelfde impact heeft als de werkelijkheid. Het kunstproject noemt De Robertis Le miroir de l'origine (de spiegel van de oorsprong). 

Gouden jurkje

De Luxemburgse kwam in een gouden jurkje de zaal binnen en ging voor het schilderij van Gustave Courbet zitten. Daarbij waren de schaamlippen duidelijk zichtbaar. Tijdens het voorval waren er museumbezoekers in de zaal aanwezig. De meeste bezoekers reageerden geschokt, enkelen applaudisseerden, meldt nieuwssite Le Figaro.

De zaal is zo snel mogelijk door het museum ontruimd en De Robertis is door agenten meegenomen wegens exhibitionisme. Later is de vrouw vrijgelaten en er is geen aanklacht ingediend door Museé d'Orsay.