Een slager uit Leeuwarden heeft de grootste gehaktbal ter wereld bereid. Met een gewicht van 643 kilo is de creatie van Johannes Hoekstra de nieuwe recordhouder in het Guiness Book of Records.

Met een heftruck werd de grote vleesbal uiteindelijk in speciale rookkasten gestopt. Na dertig uur garen kon het gehakt naar het podium worden verplaatst.

Het kostte de man een jaar aan voorbereidingstijd. "Ik was bang dat ik het record niet zou halen", vertelt Hoekstra aan WTF.nl.  "Het vorige record van een stel Amerikanen stond op 503 kilo."

Hoekstra maakte een gehaktbal van ongeveer 700 kilo, maar tijdens het garen kwam er veel vocht vrij. Het was daarom even spannend of het record verbroken zou worden.

Een notaris controleerde het gewicht van de gehaktbal. Hoekstra: "Toen de gehaktbal op de weegschaal stond zat het gewicht er dik overheen. Ik was zo blij."

Ingevroren

De gehaktbal is uiteindelijk in stukjes gesneden en uitgedeeld aan het nieuwsgierige publiek. De gehaktbal is niet helemaal opgegeten. Hoekstra: "Iedereen vond de bal heerlijk, maar het was gewoon te veel. We hebben de andere helft hier ingevroren."