In Engeland heeft de supermarktketen Asda een rel veroorzaakt door een opmerkelijk WK-artikel in de schappen te leggen. De winkel verkoopt regencapes die sterk doen denken aan de kenmerkende witte gewaden van de Amerikaanse Ku Klux Klan.

Supermarktketen Asda bedacht een draagbare Engelse vlag, die je als supporter aan kunt trekken om je te beschermen tegen de regen. Wat de ontwerpers over het hoofd zagen, was de gelijkenis met de kostuums van de racistische Amerikaanse organisatie Ku Klux Klan.

De kleuren van de Engelse vlag, in combinatie met de pasvorm van het pak zijn nogal ongelukkig gekozen. Nadat de draagbare vlaggen in de winkel verschenen, barstte er op Twitter een verhitte discussie los. Veel supermarktbezoekers zijn verontwaardigd over de naïeve houding van de winkelketen. 

Asda houdt vol dat 'de hoodie alleen bedoeld is om fans droog te houden en niks meer of minder.' Een woordvoerder van Asda vertelt aan Daily Mail: "We zijn ons ervan bewust dat er wordt gesproken over ons product op Twitter. We hebben rekening gehouden met het Britse weer en we willen enkel dat de supporters droog blijven.'

Op de verpakking van de cape staat te lezen 'Support Engeland tijdens het WK met deze unieke, draagbare vlag!' Het is niet de eerste keer dat Asda verwikkeld is in een schandaal.

In september van het afgelopen jaar werd Asda gedwongen ruim 30.000 euro te doneren aan de geestelijke gezondheidsinstelling Mind na verontschuldigingen voor het maken van reclame voor een verkleedkostuum dat in de schappen lag onder de naam 'psychiatrische patiënt'. Het kostuum bestond uit een met bloed bespetterde dwangbuis en het model op de verpakking zwaaide met een machete.