Vrouwen die in hun zwangerschap een te hoge bloeddruk hebben, houden daar vaak later nog last van. 

Twee jaar na hun bevalling heeft een derde van de vrouwen die tijdens de zwangerschap een te hoge bloeddruk had, die nog steeds.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gynaecoloog in opleiding Wietske Hermes van het VUmc in Amsterdam.

Hermes onderzocht ruim driehonderd vrouwen die aan het einde van hun zwangerschap kampten met een hoge bloeddruk. Twee jaar later nam ze hun bloeddruk nogmaals op. Daaruit bleek dat de kwaal in veel gevallen nog steeds aanwezig was.

Normaal gesproken wordt de bloeddruk van jonge niet-zwangere vrouwen niet standaard gecontroleerd. Maar mogelijk is het wel nuttig om die in sommige gevallen toch in de gaten te houden.

Acuut

''Vrouwen die op jonge leeftijd last hebben van een hoge bloeddruk, hebben daar geen acute problemen mee. Een 30-jarige vrouw krijgt niet zomaar een hartaanval. Maar te hoge bloeddruk kan wel schade veroorzaken, waardoor vrouwen op relatief jonge leeftijd last kunnen krijgen van hart- en vaatziekten'', legde Hermes dinsdag uit.

De vraag is nu of vrouwen die tijdens hun zwangerschap een te hoge bloeddruk hebben, na de bevalling gevolgd moeten worden. ''Als je actief wil gaan screenen, moet je eerst weten of je deze kwaal effectief kan behandelen'', zegt Hermes.

Dieet

''Je kan dan denken aan medicijnen of dieet- of bewegingsadvies voor vrouwen met overgewicht. Onderzoek moet uitwijzen of dat zinvol is.''

Vrouwen die last hebben van een hoge bloeddruk tijdens hun zwangerschap, hebben dat mogelijk ook al eerder. Maar omdat niet-zwangere vrouwen meestal niet op bloeddruk gecontroleerd worden, wordt vaak pas tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk ontdekt.

Hermes promoveert woensdag op haar bevindingen.