Bengt Holst, directeur van de dierentuin van Kopenhagen, waar in februari tot woede van velen de gezonde, jonge giraffe Marius werd gedood en aan de leeuwen gevoerd, is maandag uitgeroepen tot 'Kopenhagenaar van het Jaar'. 

Holst noemde zijn verkiezing door de lezers van de krant Politiken een bewijs dat ''de Denen zeer positief staan tegenover de open en eerlijke manier waarop wij over het werk in de dierentuin vertellen''.

Holst kreeg niet alleen kritiek op het doden van Marius, maar werd zelfs met de dood bedreigd. Politiken had hem genomineerd omdat hij een ''opgewonden'' presentator van de Britse tv-zender Channel 4 met zakelijke argumenten op zijn nummer zette.

''Hij houdt eraan vast dat wij de wereld niet in een Disneywereld moeten veranderen waarin nooit iemand sterft'', aldus de krant.

Ruim een maand na de dood van Marius werden in de dierentuin vier leeuwen gedood. Het betrof twee oudere dieren die plaats moesten maken voor een jongere generatie en hun twee jongen die het zonder hun ouders niet zouden redden.