De Australische autoriteiten hebben miljoenen euro's uitgetrokken voor de bestrijding van de vos op Tasmanië, maar er is geen geloofwaardig bewijs dat het dier ooit op het eiland is voorgekomen.

Dat stelt een team van internationale deskundigen. De deskundigen denken dat het om een hype gaat, waarin mensen zijn gaan geloven omdat de media de zaak opbliezen, zo meldt de Australische zender ABC.

Over de mogelijke aanwezigheid van vossen op Tasmanië woedt sinds 2001 in Australië een fel debat. Toen ging het gerucht dat drie jagers negentien jongen naar het eiland hadden gebracht, ze daar hadden grootgebracht en vervolgens losgelaten voor de jacht.

De zeven deskundigen hebben onderzoek gedaan naar het bewijsmateriaal dat het uitroeiingsprogramma moest rechtvaardigen. Zij gingen naar duizenden plaatsen waar een vos gezien zou zijn, onderzochten verscheidene dode dieren en deden DNA-testen.

Uit documenten die ABC via de Australische wet Openbaarheid van Bestuur in handen kreeg, blijkt dat een speciale eenheid van de politie op Tasmanië al in 2001 de zaak sloot, omdat er geen enkel bewijs was van aanwezigheid van vossen op het eiland.

Roofdier

Politici en ambtenaren van het bureau voor natuurbescherming bleven echter geloven in het bestaan van het roofdier op Tasmanië.

Een van de drie jagers die de vosjes naar het eiland zouden hebben gebracht, zegt geschokt te zijn dat iemand het verhaal geloofde. ''Er zijn geen vossen op Tasmanië. Er zijn veel jagers en die hebben geen vos gezien. De mensen over wie het gaat, moeten wel de mensen van het Vossenprogramma zijn (die de dieren moesten bestrijden)'', zegt de jager. Die personen hebben er echter nooit één gezien of geschoten.