Een kwakkuiken in Dierenpark Amersfoort wordt opgevoed door twee vrouwelijke vogels. Dat meldt de dierentuin dinsdagmiddag. 

Een woordvoerder spreekt van een bijzondere situatie. "Het is voor het eerst dat bij ons een kuiken door twee andere vogels wordt opgevoed en dat twee vrouwtjes samen een nest hebben gemaakt."

De twee situaties kwamen toevallig samen. De twee vrouwelijke vogels konden dit jaar geen man vinden en besloten daarna samen een nest te bouwen. Ze legden hierin samen negen eieren, maar die waren onbevrucht. Dat ze nu toch samen de zorg voor een kuiken op zich nemen, heeft te maken met het nest van een ander kwakpaar.

Die hadden twee jongen, maar een daarvan werd onvoldoende gevoerd. Om de taak van de ouders te vergemakkelijken en het kuiken een grotere kans op overleven te bieden, werd het dier in het nest bij de twee vrouwtjes geplaatst. "Dat ging niet direct vlekkeloos. Het heeft twee dagen geduurd voor ze het kuiken accepteerden, maar hij groeit nu als kool", zegt de woordvoerder.

Waarschijnlijk blijven de twee vrouwtjes alleen dit jaar bij elkaar. "In onze groep kwakken leven meer vrouwen dan mannen. Wanneer ze volgend jaar wel een mannelijke partner vinden, gaan ze vermoedelijk uit elkaar en kiezen ze voor een man", laat de hoofdverzorger weten. "Ze kunnen dan hun eigen kuikens grootbrengen."