Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zeemijn gevonden op strand Westenschouwen

IJzeren 'strandbal' blijkt zeemijn uit Tweede Wereldoorlog

Op het strand van Eigg, een Schots eiland, is een zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Niet wetende wat het object was, speelden kinderen ermee en hebben gezinnen naast het gevaarte staan barbecueën.

Dat meldt Daily Record zondag.

Door de harde wind waaide het zand onder de ijzeren bal weg, waardoor het metalen object zijn explosieve karakter liet zien. ''De winterstorm heeft het zand verwijderd, waardoor ik ineens in de gaten kreeg dat er iets niet klopte. Ik vermoedde altijd dat het om een oude oorlogsboei ging. Om het ding heen zijn veel strandvuren gehouden'', zegt Dave Cormick.

Cormick nam vervolgens een foto van de vermeende bom en stuurde deze voor de zekerheid naar de politie. Binnen het uur kreeg hij een telefoontje dat de Navy Bomb Disposal Unit eraan zou komen.

De dienstdoende sergeant was erg bezorgd over het feit dat de zeemijn nog niet ontploft was. ''De huizen werden geëvacueerd, dieren verplaatst en de mijn zo ver mogelijk naar de zee gesleept, zodat deze diep in het zand kon worden gestopt.''

Ontploffing

Uiteindelijk werd de zeemijn door de Britse Explosieven Opruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht, meldt de website.

De Explosieven Opruimingsdienst en de kustwacht zijn Cormack maar al te dankbaar. ''Die jongen heeft het goed gedaan. Hij realiseerde zich dat dit meer was dan de meeste mensen dachten en hij had gelijk'', aldus de autoriteiten.

Aanbevolen artikelen