Smog is een fantastisch wapen tegen Amerikaanse laserwapentechnologie. Dat heeft de Chinese generaal Zhang Zhaozhong gezegd, volgens The South China Morning Post.

''Wanneer er geen smog is kan een laserwapen op een afstand van tien kilometer worden benut, maar met smog is dat nog maar één kilometer. Smog bestaat uit hele kleine stukjes metaal en hoe meer er daarvan in de lucht zijn, hoe moeilijker het is er met laserwapens doorheen te komen'', aldus de generaal.

Ernstige luchtvervuiling teistert naar schatting 15 procent van China, vooral in het noorden en oosten van het land. Kinderen en ouderen kunnen er maandag beter binnen blijven omdat de smog al dagen op een gevaarlijk niveau ligt.

Volgens Li Junfeng, het hoofd van een officieel Chinees milieu- en klimaatorgaan, is de smog in China ondraaglijk geworden. 

De gezondheidsautoriteiten hebben twintig miljoen inwoners van Peking aangeraden door gezichtsmaskers te ademen als ze toch de straat op gaan. 

Het is de vierde achtereenvolgende dag dat het alarm voor smog op zijn hoogste niveau is. De hoeveelheid stofdeeltjes die het gevaarlijkst voor de gezondheid zijn, is in Peking negen keer groter dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie voor acceptabel houdt.