Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Crackpijpautomaten geïnstalleerd in Vancouver

In Vancouver kunnen verslaafden hun crackpijpen uit automaten halen. Een hulporganisatie uit de Canadese stad hoopt zo de verspreiding van ziekten onder verslaafden terug te dringen.  
Door: NU.nl/Hans Blommaert

De automaten zijn geïnstalleerd in Downtown Eastside, een buurt waar veel mensen aan crack verslaafd zijn. De crackpijpen kosten nog geen 20 eurocent per stuk. 

De crackpijpen zijn gemaakt van een duurzaam materiaal. Daardoor schilferen ze minder snel en krijgen gebruikers minder wondjes aan hun mond. De wondjes leiden vaak tot besmetting met HIV of Hepatitis C, zo meldt CTV News.

De automaten zijn onderdeel van een campagne van de organisatie InSite om de gevolgen van drugsgebruik te beperken. De organisatie, die tien jaar geleden een locatie in de buurt opende waar drugsgebruikers veilig drugs kunnen injecteren, is omstreden. 

De Canadese regering probeerde het project in 2008 te sluiten, maar de rechter bepaalde toen dat het open mocht blijven. Uit onderzoek is gebleken dat door het project al veel levens gered zijn. Er zijn minder doden door een overdosis en het aantal besmettelijke ziekten is afgenomen.

Bekijk beelden:

Aanbevolen artikelen