Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Dramaserie stelt dokter in staat diagnose te stellen

Een aflevering van televisieserie House blijkt te hebben geholpen bij het stellen van een diagnose. 

De Duitse dokter Jürgen Schäfer wist in tegenstelling tot veel van zijn collega's binnen vijf minuten wat er aan de hand was met een 55-jarige patiënt, omdat hij toevallig een aflevering van House had bekeken. Dat meldt The Lancet.

De man had last van ernstige hartklachten, koorts en problemen met zijn zicht en gehoor. Diverse dokters wisten zich geen raad met de symptomen. Uiteindelijk kwam de man terecht bij dr. Jürgen Schäfer, die binnen vijf minuten wist wat er aan de hand was.

Schäfer had toevallig net een aflevering van tv-serie House in zijn lessen voor medische studenten gebruikt, waarin precies dezelfde symptomen voorkwamen. De arts staat door zijn enthousiasme over de serie ook wel bekend als 'de Duitse dr. House'.

Kunstheup

House, waarin de zeldzaamste ziekten aan bod komen, wijdde een aflevering aan kobaltvergiftiging door een defecte kunstheup. Hetzelfde bleek aan de hand te zijn met de Duitser die bij Schäfer aanklopte. De kunstheup van de man is vervangen, waarna het een stuk beter met hem ging.

Een verschil met de tv-serie is wel dat de patiënt in dit geval niet volledig hersteld is: de kobaltvergiftiging had zoveel schade aangericht dat hij nog steeds deels blind en doof is, schrijft het medische tijdschrift.

Aanbevolen artikelen