Twee lawines in de Amerikaanse staat Alaska hebben het stadje Valdez van de buitenwereld afgesloten. 
 

Dat schrijft Anchorage Daily News. Op luchtfoto's is te zien hoe de route totaal onbegaanbaar is geworden.

De rivier die normaal langs de plaats stroomt, is door de sneeuw deels afgesloten, waardoor er een meer is ontstaan die dwars over de weg loopt. Het water wordt op zijn plaats gehouden door een dam van sneeuw.

Volgens het State Department of Transportation (SDT) kan de weg pas weer vrij gemaakt worden als het water achter de sneeuw weg is.

Kans op slachtoffers

Daar komt nog eens bij dat de rivier die langs de weg stroomt te diep is om via een andere weg bij de sneeuwdam te komen. Als reddingswerkers de sneeuw proberen uit te graven, is de kans op slachtoffers te groot, volgens het departement.

Stadsbediende Sheri Pierce zegt dat de veelal oude inwoners van Valdez de problemen goed opnemen. "We doen ons best om iedereen te laten weten dat er voorraden eten in de winkels zijn", vertelt ze.

Nog nooit gezien

In het gebied zijn vaker lawines. "Dit is in een orde van grootte die we nog nooit hebben gezien", vertelt Jason Sakalaskas van de SDT volgens de lokale nieuwssite.

Het is de bedoeling dat de weg deze week weer open gaat, maar de sneeuw is instabiel en er blijft er neerslag in het gebied vallen, waardoor dat allemaal nog niet zo zeker is.