De Russische autoriteiten zijn van plan om een kluizenaar in Siberië per helikopter te gaan bevoorraden. De 68-jarige vrouw stuurde een verzoek om hulp naar een krant.

Agafya Lykova, een inwoner van de Siberische provincie Chakassië, schreef in de brief dat ze door haar slechte gezondheid geen voorbereiding voor de strenge winter had kunnen treffen.  

Lykova is de laatste overlevende van een familie die honderden jaren geleden naar de regio verhuisde. De familie behoort tot de Oudgelovigen, een groepering die zich in de 17e eeuw afscheidde van de Russisch-orthodoxe kerk en daarom vervolgd werd.

De dichtstbijzijnde buren van Lykova wonen zo’n 120 kilometer verderop en zijn alleen te bereiken over lastig begaanbaar terrein. De vrouw ontmoette voor het eerst mensen die niet tot haar familie behoren toen ze al 33 jaar oud was.

Spelling

Er komt nooit een postbode bij de woning van Lykova. Het is dan ook niet duidelijk hoe ze de brief heeft verstuurd. De vrouw gebruikte ouderwetse spelling, die gangbaar was voor de Russische Revolutie van 1917. 

De gouverneur van Chakassië, Aman Tuleyev, is inmiddels een paar keer bij de vrouw op bezoek geweest. Hij heeft gezegd dat er snel een helikopter met voedsel en andere voorraden naar de vrouw zal gaan, zo meldt RIA Novosti.