Een schilderij van Pierre Renoir, dat zestig jaar geleden werd gestolen uit het Baltimore Museum of Arts, is eindelijk terug naar de rechtmatige eigenaar. Het werd in 2009 teruggevonden.

Een rechter in Alexandra, in de staat Virginia, bepaalde vrijdag dat het schilderij, ‘Aan de oever van de Seine’ getiteld, teruggeven moet worden aan het museum. 

Het schilderij werd sinds 2009 bewaard door de FBI. Het was dat jaar in beslag genomen van Martha Fuqua, een rijinstructeur uit de staat Virginia, toen ze het schilderij wilde laten veilen voor 73 duizend euro.    

Fuqua beweert dat ze het schilderij ooit kocht op een vlooienmarkt. Volgens haar zat het in een doos vol spullen, die ze kocht voor 5 euro.

Getuigen zeggen echter dat ze het schilderij gezien hebben in het huis van Marcia Fouquet, de inmiddels overleden moeder van Fuqua.

Cadeau

Matt Fuqua, de broer van de vrouw, zegt dat zijn moeder, die in 1951 op de kunstacademie van Baltimore zat, het schilderij destijds cadeau heeft gekregen. Hij zegt tevens dat zijn moeder hem op haar sterfbed verzocht het schilderij terug te brengen naar het museum.

Het schilderij werd in 1926 door Herbert L. May gekocht in een galerie in Parijs. Zijn vrouw Saidie schonk het later aan het museum, zo meldt de Washington Post.