De supermarktketen ICA heeft de woede van veel Zweden op de hals gehaald. Het blad Buffé, de glossy van ICA, publiceerde een artikel waarin dictator Benito Mussolini wordt geprezen.

"Benito Mussolini was dictator van Italië tussen 1922 en 1943", begint hoofdredacteur Tony Wallin zijn geruchtmakende artikel. "Hij was veel populairder dan welke andere politicus dan ook. Hij bouwde wegen, richtte zich op de landbouw en zorgde voor grote hervormingen."

Walin legt ook uit dat het aan Mussolini te danken is dat de truffelvallei in de Italiaanse regio Marche bestaat. Over de 300.000 mensen die de dictator vermoord heeft en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog zwijgt Wallin. Daar vallen veel Zweden over.

Meteen na het verschijnen van Buffé regende het klachten bij ICA. "Nog nooit hebben we zoveel commentaar gehad op een artikel in ons blad", zegt Ola Fernvall, plaatsvervangend woordvoerder van ICA tegen Expressen.

Borst natmaken

Het stuk is inmiddels van de website van Buffé verwijderd. "Vanwege een onkritische houding ten aanzien van Mussolini", staat te lezen op de site.

Walin kan na de kerst zijn borst natmaken. ICA wil namelijk precies weten waarom het kritiekloze stuk op deze wijze in Buffé terechtgekomen is.