De nieuwe regering in Oostenrijk heeft een opvallend jonge minister van Buitenlandse Zaken. Het gaat om de 27-jarige Sebastian Kurz.

Zijn benoeming werd vrijdag bekendgemaakt door zijn voorganger en nieuwe minister van Financiën, Michael Spindelegger.

Kurz is al sinds zijn zeventiende actief in de politiek. In het vorige kabinet was hij staatssecretaris voor Integratievraagstukken. Dit pakket houdt hij ook in zijn nieuwe functie.

De rechtenstudent viel 3 jaar geleden al op toen hij op een frisse manier campagne voerde bij de verkiezingen voor het deelstaatparlement van Wenen. Hij schudde het wat stoffige imago van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) af en reed rond in een SUV met de stikker Geil-o-Mobil. ''Zwart maakt geil'', was zijn slogan.

De kleur zwart staat voor de ÖVP. Hij werd bij zijn optredens vergezeld door in het zwart geklede meisjes met korte rokjes, aldus weekblad Der Spiegel. Een van zijn programmapunten was dat in Wenen het openbaar vervoer de hele nacht moet rijden, in het belang van het jeugdige uitgaanspubliek, en hij deelde condooms uit. In het landelijke parlement van Oostenrijk zit hij pas een paar weken.