Een gouden olympische medaille van sprinter Jesse Owens heeft ruim een miljoen euro opgebracht. De plak werd bij een online veiling verkocht voor 1.466.754 dollar, omgerekend ruim een miljoen euro.

Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een olympische prijs is neergeteld. Vorig jaar leverde de zilveren beker die de winnaar van de olympische marathon in 1896 kreeg 865 duizend dollar (ruim 600 duizend euro) op.

De zwarte sprinter Owens won tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn de 100 meter, 200 meter, 4x100 meter estafette en het verspringen.

Hij werd daarmee een legende, mede omdat Adolf Hitler de Spelen wilde gebruiken om de superioriteit van de Arische mens te onderstrepen.

Bojangles

Volgens het veilinghuis is niet vast te stellen voor welk onderdeel Owens de nu verkochte gouden plak kreeg. De medaille was door de sprinter aan danser en filmster Bill 'Bojangles' Robinson gegeven als dank dat die hem aan een baantje in de showbizz had geholpen.

Robinsons weduwe verkocht de medaille. Een deel van de opbrengst geeft ze aan de Jesse Owens Foundation.

Wereldgeschiedenis

IOC-voorzitter Thomas Bach had vorige maand al laten weten moeite te hebben met de verkoop. "De medaille is van groter belang dan alleen voor de sportprestaties van Jesse Owens", zei de Duitser. "Het is een deel van de wereldgeschiedenis."

Marlene Owens Rankin, Owens' dochter, zei al voor de verkoop te hopen dat de medaille ergens terechtkomt waar het publiek hem kan zien. De naam van de koper is niet bekendgemaakt.