Een 76-jarige man uit Nieuw Zeeland heeft een knikker teruggevonden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft begraven.

Dat schrijft Otago Daily News donderdag.

John Verboeket begroef in 1942 zijn knikker onder een huis in het dorp Malabar op het Indonesische Java waar hij toen woonde. De Japanners vielen het plaatsje binnen en de knikker mocht niet in hun handen vallen.

Zijn familie werd gevangen genomen, maar overleefde de oorlog en vertrok via Nederland naar Nieuw Zeeland. John kreeg kinderen die hij het verhaal van de knikker vertelde.

Zoeken

Op aandringen van zijn dochters keerde hij 71 jaar later terug naar Malabar, om te zoeken naar het doosje met zijn knikker.

"We gingen naar het huis en ik kroop in mijn goede kleren onder het huis (foto). Er was veel minder ruimte dan toen ik een kind was." In eerste instantie kon hij de plek waar het doosje begraven was, niet vinden.

Zijn dochter wilde de zoektocht niet opgeven en kroop zelf onder het huis. Binnen een paar seconden had ze het gevonden. ''Ik was erg blij'', zegt Verboeket tegen de krant. "Dit is mijn overwinning op de Japanners. Voor hen was het slechts een knikker, voor mij mijn grootste schat."

Hij is van plan de knikker in een glazen kistje op zijn schoorsteenmantel te zetten. "Het vertelt een verhaal dat je weer even kind laat zijn.''