De duurste postzegel ooit in Nederland geveild komt volgende week onder de hamer. Het gaat om een zegeltje uit Kenia-Uganda uit 1925 met een nominale waarde van 100 pond. 

Dat meldde de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling donderdag.

De cataloguswaarde van de postzegel bedraagt zo’n 150.000 euro. Er zijn er slechts enkele van gedrukt en slechts vier ongestempelde en gave exemplaren in musea en private collecties bekend.

Op de betreffende zegel van Kenia-Uganda uit 1925 staat het portret van Koning George de Vijfde van Brittannië, koloniaal heerser van Oost-Afrika in die periode.

Het ongestempelde exemplaar wordt ter veiling aangeboden door de erven van postzegelverzamelaar Aat de Peijper en maakt onderdeel uit van zijn bijzondere collectie zegels met een grootte van een klein tennisveld aan gevulde postzegelbladen.

Opvallend

In tegenstelling tot de waarde van West-Europese zegels, is er volgens het veilingbedrijf een opvallende prijsstijging van postzegels uit de Engelse koloniën waar te nemen. ''Vooral Chinezen zien in de Britse postzegels een goede belegging. Voor alle zegels van voor 1940, vooral de klassiekers van voor 1900, neemt de cataloguswaarde jaarlijks toe.''