Britse school verbiedt straattaal

Een school uit Zuid-Londen neemt drastische maatregelen om het taalgebruik van de leerlingen te verbeteren. Straattaal is voortaan verboden op Harris Academy Upper Norwood.

Op een pamflet staan alle verboden woorden. 'Ain't', 'coz' en 'like' zijn voortaan niet meer toegestaan in de lokalen en gangen van de school.

Ook mogen leerlingen een zin niet meer beginnen met 'basically' of afsluiten met 'yeah'. De school wil jongeren op deze manier voorbereiden op de arbeidsmarkt en de maatschappij.

Terry Victor is niet te spreken over de nieuwe regels. Hij is een van de mensen achter een Engels straattaalwoordenboek.

"Het is gewoon verkeerd", zegt de Brit tegen BBC. "Je kunt geen censuur toepassen op het taalgebruik van jongeren. Het zijn ook geen beledigende woorden. Misschien zijn ze irritant, maar ze maken deel uit van onze taal."

Een woordvoerder van een organisatie die de Engelse taal zuiver wil houden, moedigt het verbod juist aan. "Scholen hebben de verantwoordelijkheid om jongeren klaar te stomen voor het leven en dus moeten ze ook normaal leren praten", laat Liam Reddington weten aan Croydon Guardian. "Wat deze school doet, is bewonderenswaardig."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie