Een Republikein in de Amerikaanse senaat heeft na 21 uur en 19 minuten zijn speech eindelijk beëindigd.

Dat meldt ABC News woensdag.

Senator Ted Cruz, een conservatieve republikein, begon dinsdagmiddag (Amerikaanse tijd) aan zijn speech, waarin hij tegen president Obama's hervormingen in de gezondheidszorg pleitte. Een aantal conservatieve medestanders hielp hem door af en toe ook kort te spreken.

Afgelopen vrijdag stemde een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen over een meerderheid beschikken, vóór een wet die de financiering van 'Obamacare' stopzet.

De wet moet echter ook worden goedgekeurd door de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn. Cruz wilde er met zijn speech voor zorgen dat de Democraten niet alsnog de financiering voor Obamacare weer herstelden. Dat is Cruz overigens niet gelukt.

Bekijk beelden van de speech:

Record

'Filibustering', zoals het houden van een erg lange speech om tijd te rekken heet, wordt wel vaker gedaan in de Amerikaanse politiek. Cruz heeft met zijn speech het record van dit jaar op zijn naam staan.

De langste speech aller tijden heeft Cruz echter niet op zijn naam staan, die staat op naam van de Republikeinse senator Strom Thurmond, die in 1957 maar liefst 24 uur en 18 minuten lang sprak.