De Universiteit van Liberia, een van de twee rijksuniversiteiten in het West-Afrikaanse land, zal het dit jaar zonder eerstejaars studenten moeten stellen. 

Geen van de bijna 25.000 kandidaten heeft het toelatingsexamen gehaald. Zij toonden geen enthousiasme en hadden onvoldoende kennis van het Engels, liet een medewerker van de onderwijsinstelling volgens de BBC maandag weten.

Liberia ondervindt nog steeds de naweeën van de wrede burgeroorlog, waaraan ongeveer tien jaar geleden een einde kwam. Het onderwijssysteem is daardoor nog steeds een warboel, erkende president Ellen Johnson Sirleaf nog onlangs. Op de basisscholen en in het middelbaar onderwijs ontbreekt goed materiaal en de docenten zijn vaak slecht. Het is echter nog nooit voorgekomen dat geen enkele kandidaat het toelatingsexamen haalde.

Minister Etmonia David-Tarpeh van Onderwijs zal het bestuur van de universiteit ter verantwoording roepen. Zij geeft toe dat er op de scholen veel mis is, maar betwijfelt of dat ertoe kan leiden dat niemand voor het toelatingsexamen slaagt.