Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Spanjaarden vergeten lift in torenflat

Aannemers in het Spaanse Benidorm hebben een probleem. Ze zijn vergeten een lift te bouwen in een 200 meter hoge torenflat.
Door NU.nl/Hans Blommaert

De InTempo Towers in Benidorm bestaat uit twee torens van ieder 47 verdiepingen die bij de top samen komen. Het complex, dat geheel uit appartementen bestaat, moet de trots van de Spaanse badplaats worden. De aannemers zitten echter met een groot probleem. Ze zijn vergeten een lift te bouwen.

De torenflat zou in eerste instantie 20 verdiepingen krijgen, maar de ambitieuze aannemers besloten tijdens het bouwen om daar nog eens 27 verdiepingen bovenop te zetten, zo meldt de Daily Mail

De in het ontwerp van het gebouw opgenomen lift gaat maar tot de twintigste verdieping, maar de hoger gelegen verdiepingen zijn slechts per trap te bereiken. Er is in het gebouw ook geen ruimte om een nieuwe lift te maken.

Tegenslag

De InTempo Towers hadden al in 2009 klaar moeten zijn, maar de bouw werd geteisterd  door tegenslag. De arbeiders kregen in 2010 vier maanden geen salaris. 

Daarnaast moesten ze maandenlang per trap het half afgebouwde gebouw op, omdat er pas een werklift werd geïnstalleerd toen de eerste 23 verdiepingen klaar waren. De werklift die uiteindelijk werd geïnstalleerd, stortte in 2011 naar beneden, waardoor 13 arbeiders gewond raakten.

Ontslag

Inmiddels hebben de architecten die het gebouw hebben ontworpen ontslag genomen. De bovenste acht verdiepingen, die de twee torens aan elkaar moeten verbinden, zijn nog niet klaar. Slechts 35 procent van de appartementen is verkocht. 

De Spanjaarden gaan er van uit dat het gebouw in december helemaal klaar zal zijn. Hoe ze het probleem met de lift willen oplossen, is niet bekend. 

Aanbevolen artikelen