Een 25-jarige student uit Californië krijgt van de Amerikaanse overheid 4,1 miljoen dollar (ruim drie miljoen euro) smartengeld omdat hij vorig jaar ruim vier dagen opgesloten heeft gezeten in een politiecel.

Al die tijd heeft hij niets te eten of te drinken gekregen. Kennelijk was men hem vergeten. In ruil voor het smartengeld ziet Daniel Chong af van juridische stappen.

Chong werd in april 2012 door agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA opgepakt in het huis van een vriend, waar de DEA een inval deed en een enorme partij drugs aantrof. Hij werd in de cel gezet in een politiebureau in San Diego en kreeg te horen dat hij binnenkort zou worden opgehaald voor verhoor.

Dat gebeurde echter niet. Ruim vier dagen zat hij moederziel alleen in de cel, zonder eten en drinken, met handboeien om.

Hallucinaties

Chong heeft verklaard dat hij uiteindelijk zijn urine is gaan drinken om in leven te blijven. Hij ging hallucineren en was er na een tijdje van overtuigd dat hij het er niet levend vanaf zou brengen. Hij beet de glazen in zijn bril kapot om met een glasscherf 'sorry, mam' in zijn arm te kerven. Hij kwam niet verder dan de 's'.

Uiteindelijk wist hij, vervuild door zijn eigen uitwerpselen, een veter aan de onderkant van zijn celdeur naar buiten te wurmen en het op een schreeuwen te zetten toen hij menselijke geluiden horen. Toen pas werd hij ontdekt en spoorslags naar het ziekenhuis overgebracht.

Excuses

Hij lag daar vijf dagen om behandeld te worden voor uitdroging, nierfalen, kramp en een geperforeerde slokdarm. Hij had zeven kilo aan gewicht verloren.

De DEA heeft destijds excuses aangeboden en ook maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo moeten ingesloten verdachten dagelijks worden gecheckt en dienen er camera's in de cellen te zijn.