Terwijl buiten de mussen van het dak vallen vanwege de hitte trakteren dierentuinen hun bewoners maandag op ingevroren fruit, bevroren vlees en extra douches.

Dat zeggen woordvoerders van vijf van de grootste Nederlandse dierentuinen. Ook met de bezoekers wordt rekening gehouden.

In de dierentuinen worden de olifanten extra natgehouden. In onder meer Artis, Dierenpark Emmen en Dierenpark Amersfoort worden waterkanonnen of brandslangen ingezet. Ook krijgen veel apen regelmatig een 'ijsje'. Daarnaast worden de Amersfoortse beren worden regelmatig getrakteerd op een koud tussendoortje.

Carnivorenijsje

"Veel dieren vinden het juist erg lekker, vooral die uit Afrika en Zuid-Amerika", aldus een woordvoerder van Ouwehands Dierenpark. In het park in Rhenen worden wel wat maatregelen genomen. Zo krijgen veel kleinere apensoorten ingevroren fruit en worden de tijgers en olifanten vaker natgesproeid. De ijsberen krijgen bevroren vlees. "Een soort carnivorenijsje."

De Rotterdamse dierentuin Blijdorp laat weten dat extra maatregelen eigenlijk niet nodig zijn. "In principe zijn de verblijven aan alle weersomstandigheden aangepast." Toch worden er wel wat extra dingen gedaan. Zo krijgen de zwijntjes een lekker modderbad en mogen de gorilla's spelen met ijsblokjes. "Maar dat is toch ook wel voor de afwisseling."

Waterpistolen

Ook voor dagjesmensen die de hitte trotseren worden maatregelen genomen. Zo worden er bij Dierenpark Amersfoort waterspellen georganiseerd en kunnen bezoekers elkaar natspuiten met waterpistolen.

Het warme weer is niet gunstig voor de bezoekersaantallen. Zo meldt Dierenpark Amersfoort dat het minder bezoekers trekt dan gebruikelijk. Blijdorp noemt de bezoekcijfers 'best redelijk'. "Er zijn gelukkig nog veel mensen die de dierentuin verkiezen boven het strand." De andere parken konden niet direct iets zeggen over de bezoekersaantallen.