De Amerikaanse Curtis Kile (52) maakt per rolstoel een rit van 840 kilometer naar het Witte Huis om de legalisering van marihuana te bewerkstelligen. 

Hij is op 14 juni vertrokken vanuit Michigan en hoopt op 4 juli in Washington te arriveren.

"Ik wil in de Verenigde Staten een beweging van de grond krijgen, zodat marihuana in dit land eindelijk eens gelegaliseerd kan worden. We moeten het beschikbaar maken voor degenen die het niet kunnen betalen", zegt Kile terwijl hij zichzelf voorduwt.

De man zit al zijn hele leven in een rolstoel vanwege een hersenverlamming. In Michigan is marihuana sinds 2008 alleen legaal voor patiënten met een bepaalde chronische aandoening, maar er is veel tegenstand en tegenwerking. "De alcoholindustrie wil het niet legaal, en de farmaceutische en tabaksbedrijven ook niet, omdat ze dan minder winst hebben", stelt de rolstoelganger.

Kile wacht al tijden op een reactie van president Obama, maar die heeft tot nu toe niets van zich laten horen, weet The Compassion Chronicles.

Tijdens zijn reis wordt Kile vergezeld door zijn 17-jarige zoon, die in een busje achter hem aan rijdt. Kile heeft het niet van een vreemde. Zijn vader, die vroeger de 'Marijuana Smokers of Michigan' oprichtte, ging ooit al lopend van Michigan naar het Witte Huis met hetzelfde doel.