Tweehonderd vogelliefhebbers kwamen woensdag in Schotland bij elkaar om een zeer zeldzame stekelstaartgierzwaluw te zien. Tot hun schrik vloog de vogel in een windturbine.

De stekelstaartgierzwaluw is een zeer zeldzame vogel en was in Groot Brittannië al sinds 1991 niet meer in het wild gesignaleerd. Bij vogelliefhebbers was de opwinding dan ook groot toen bleek dat de vogel was gezien op The Isle of Harris, bij de kust van Schotland.

Zo’n 200 vogelliefhebbers uit het hele land kwamen naar het eiland om de vogel met eigen ogen te zien. Tot hun grote schrik vloog de zwaluw in een windturbine en was op slag dood.

Verrekijker

James Hanlon reed samen met drie vrienden 17 uur om de vogel te kunnen zien. "Ik bekeek hem door mijn verrekijker en zag hem in de windturbine verdwijnen", zo zegt hij tegen de Mirror. "We vonden het lijkje even later op de grond. Het was verschrikkelijk."

Honderden vogelliefhebbers waren nog op weg naar eiland om het dier te zien. Het lijkje is overgedragen aan de plaatselijke dierenbescherming.

In Schotland vliegen regelmatig vogels in windturbines, iets waar de dierenbescherming zich grote zorgen om maakt. Men is bang dat ook zeldzame roofvogels steeds vaker het slachtoffer zullen worden.