In Australië hebben honderden vrouwen bij wijze van protest hun decolleté gefotografeerd en op sociale media verspreid. 

De vrouwen zijn het oneens met een columniste die op de radio klaagde over een foto waarop het decolleté van de Australische premier Julia Gillard te zien was.

Op Facebook en Twitter verschenen via de hashtag #convoyofcleavage honderden foto’s van Australische boezems. De vrouwen willen op die manier aantonen dat de premier niet op haar uiterlijk beoordeeld moet worden.

De foto die voor opschudding zorgde, verscheen afgelopen week in een Australische krant. De afbeelding dateert van zes jaar terug. Op dat moment was Gillard wel lid van het parlement, maar nog geen premier van Australië.

Die foto stuitte columniste Grace Collier tegen de borst. Op ABC Radio National zei ze het voorkomen van Gillard ‘ongepast’ te vinden, schrijft Australian Times. "Het is onprofessioneel en disrespectvol, ook tegenover de Australische bevolking."

Oproep

De Facebookgroep Destroy the Joint riep daartoe alle vrouwen op om hun borsten te fotograferen. In de groep hebben inmiddels tienduizenden Australiërs zich verenigd. Er wordt flink gediscussieerd over het voorval. Woensdag werd de collage met een selectie van de decolletéfoto's gepresenteerd.

De Australische premier heeft nog geen commentaar gegeven op het voorval.