De Japanse prothesemaker Shintaro Hayashi uit Tokyo heeft een bijzondere klantenkring. Zijn op maat gemaakte pinken zijn razend populair bij voormalige leden van de Japanse maffia. 

"Ik zag een geleidelijke stijging in de vraag naar pinken", vertelt Hayashi in een filmpje, terwijl hij de vingers laat zien. "Niet wat betreft de standaard pinken in klein, medium of groot, maar het gaat om de op maat gemaakte exemplaren." Dat viel op, want voorheen had de prothesemaker het vooral druk met het maken van benen en armen.

De kleinste vinger is symbolisch bij de maffia in Japan, de Yakuza genaamd. Leden die zich hebben misdragen moeten bij wijze van straf vaak hun eigen pink afhakken. Hoe erger het vergrijp, hoe meer vingerkootjes er missen.

Voormalige criminelen die hun Yakuza-jaren graag achter zich willen laten, zijn door hun missende pinken direct herkenbaar en kunnen daardoor moeilijk werk vinden, meldt ABC.

Exacte huiskleur

Een niet van echt te onderscheiden pink kost omgerekend 2260 euro en wordt door Shintaro gemaakt van siliconen. Daarna wordt de nepvinger beschilderd met de exacte huidskleur van de klant. 

"Zonder vingers is het moeilijk om een baan als verkoper te vinden", legt een voormalige crimineel uit. Hij heeft twintig jaar bij de Yakuza gezeten en mist allebei zijn pinken. Dankzij Hayashi's bedrijf Aiwa Gishi kan nu weer aan de slag.