Het Achterhoekse dorp Barchem heeft zichzelf met succes te koop gezet. Een kwart van de woningen die te koop stonden, heeft na de actie 'Barchem te koop' in april nieuwe bewoners gevonden. 

De eerste nieuwe inwoner ontvangt vrijdag de sleutel.

Het dorp zette zichzelf in april in de etalage om krimp en vergrijzing tegen te gaan. Schooldirecteur en initiatiefnemer Hans Nieboer was vrijdag opgetogen. ''Dit succes hadden we niet kunnen vermoeden.''

Na de actie zijn 2 woningen verkocht en voor 10 woningen voorlopige koopcontracten getekend. In het dorp stonden bijna 50 woningen te koop. De nieuwe bewoners komen volgens Nieboer veelal niet uit de directe regio.

Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen volgen de manier waarop Barchem zichzelf op de kaart zette. Zij meten ook de resultaten die dat oplevert. Het dorp bracht onder meer een glossy uit, maakte een website en hield een open weekend.

Nieboer heeft ongeveer 15 nieuwe leerlingen nodig om de basisschool open te kunnen houden. Inmiddels is één nieuwe scholier ingeschreven en komen er van de nieuwe gezinnen nog 8 kinderen bij, is zijn verwachting. Het voorbestaan van de school is van belang, zodat ook winkels en andere voorzieningen in stand kunnen blijven.