In de Verenigde Staten recenseren gevangenen hun gevangenis op de website Yelp. Ze geven niet alleen hun mening, maar ook handige overlevingstips.

Er wordt in de besprekeningen behoorlijk geklaagd over het eten en het gedrag van de bewaarders. Zo schrijft een vrouw over een instelling in New York dat het 'de hel op aarde' is. "Er werkt onprofessioneel personeel. Ik zou ze nog niet eens op mijn huisdieren laten passen."

Andere gevangenen geven tips om te overleven in de bak. Over de Rikers gevangenis in New York schrijft iemand: "Doe alsof je joods bent. Dan krijg je speciaal eten en mag je de telefoon van de rabbijn gebruiken."

Het loont ook om net te doen alsof je ziek bent. Dat levert volgens de recensent een extra portie eten op. "Moet je zeker doen, anders verga je van de honger".

Advocaten

Niet alleen gevangenen schrijven recensies, meldt The Washington Post. Ook advocaten laten van zich horen. Advocaat Robert Miller rerecenseerde al drie gevangenissen. Een inrichting kreeg zelfs vijf sterren van hem. "Er werkt aardig personeel", schreef Miller. Hij roemde ook de prettige omgeving en de schone cellen in het complex.

Yelp heeft laten weten de recensies niet te censuren, zo lang de schrijvers zich maar gedragen.