Een zeldzame Amerikaanse munt van 5 dollarcent uit 1913 heeft bij een veiling ruim 2,4 miljoen euro opgeleverd. Jarenlang werd gedacht dat de munt vals was.

Van de zogenaamde 1913 Liberty Head Nickel bestaan voor zover bekend maar vijf exemplaren. De munt werd in 1912 geslagen in de Amerikaanse stad Philadelphia, in het laatste jaar dat de Liberty-munt gemaakt werd. 

Vermoed wordt dat een medewerker vijf munten sloeg met daarop een verkeerde datum. In 1913 werd de zogenaamde Buffalo Head Nickel geïntroduceerd.

Set

De vijf bijzonder munten bleven lange tijd als set bij elkaar, tot ze in 1942 afzonderlijk werden verkocht. Dit exemplaar werd gekocht door een zekere George O. Walton die in 1962 om het leven kwam bij een auto ongeluk.  

Experts verklaarden dat de munt nep was, waarna Melva Givens, de zus van Walton, de munt kreeg. Zij legde hem in een doos waar hij bleef liggen tot haar dood in 1992.

Vermist

Haar vier kinderen erfden de munt. In 2003 werden de overige vier munten tentoongesteld, waarna de vier erfgenamen zich meldden. Ze bleken inderdaad de sinds lang vermiste vijfde munt in hun bezit te hebben.

Donderdag werd de zeldzame munt in Chicago geveild voor ruim 2,4 miljoen euro, zo meldt ABC News.