Een Engelsman heeft voor het goede doel zes kilometer over de Atlantische Oceaan bij Kaapstad afgelegd, hangend aan heliumballonnen.

Dat meldt The Telegraph zondag.

Op videobeelden is te zien hoe Matt Silver-Vallance in een wetsuit met 160 heliumballonnen van Robbeneiland naar Kaapstad vliegt. Hij deed dit om geld op te halen voor de bouw van het Nelson Mandela kinderziekenhuis.

De 37-jarige man kwam op het idee na het zien van een tv-programma over astronauten en beschouwde het als uitdaging de strijd met de zwaartekracht aan te gaan. Silver Vallance droeg zakken met water en een luchtpistool bij zich om zijn hoogte aan te kunnen passen.

Voordat hij opsteeg, zei de Engelsman: "We proberen zoveel mogelijk geld voor het Nelson Mandela ziekenhuis op te halen. De risico’s die ik neem, vallen in het niet bij de risico’s die Mandela nam. Ik hoop dat deze actie een lach op zijn gezicht kan brengen." De Engelsman heeft geen testritje kunnen doen en wist hierdoor niet wat hij kon verwachten.

Extatisch

Silver-Vallance had een team van experts die beneden op hem wachtten. Ze hadden besloten dat het te gevaarlijk was om op het vasteland te landen, dus moest hij een touw uitgooien, waarlangs hij zich in het water kon laten storten. Eenmaal beneden was hij extatisch. "Wow, dit was te gek! Don’t try this at home!"

Het was de eerste keer dat iemand met ballonnen van Robbeneiland naar Kaapstad vloog, meldt de website. De stunt heeft 10 miljoen rand, zo’n 850.000 euro, opgehaald voor het ziekenhuis dat in Johannesburg gebouwd gaat worden.