Een groep van drie jagers heeft in zes dagen tijd tot twee keer toe een helikopter op moeten roepen in het ruige Nieuw-Zeelandse George Sound in Fiordland.

De drie mannen riep afgelopen donderdag voor de eerste keer de hulp in van een helikopter, nadat één van hen vermoedelijk een gebroken been had na een val.

Hij werd opgepikt na het inzetten van een veiligheidsbaken en behandeld in het ziekenhuis. Zijn twee vrienden besloten de trip voort te zetten.

Maar de beproeving was nog niet voorbij. Rond 5.00 uur woensdagochtend was het weer nodig om de helikopter te laten komen, dit keer vanwege een overstroming op de camping waar ze sliepen.

Onderkoeld

Eén van de mannen, waarschijnlijk de broer van het eerste slachtoffer, raakte zodanig onderkoeld dat hij medische hulp nodig had. Na een melding via hun veiligheidsbaken werd ook hij opgepikt en naar hetzelfde medisch centrum vervoerd.

De derde avonturier vond het genoeg geweest en met hulp van een derde helikopter verliet hij de bush.

Veiligheidsbaken

De hulpverleners prijzen de groep vrienden voor het meenemen van een veiligheidsbaken, zodat ze de locatie van het stel snel konden achterhalen.

Het had heel anders af kunnen lopen als de groep onvoorbereid op pad was gegaan. Geoff Lunt, leider van het reddingsteam, zegt tegen 3News: "Het staat vast dat deze bakens kostbare tijd besparen en levens redden."

Ook andere avonturiers kwamen afgelopen nacht in de problemen in het gebied. Een andere man raakte zijn partner kwijt door het slechte weer en moest de nacht doorbrengen in de kou. Redding kwam voor hem in de ochtend, hij werd gevonden aan de rand van een klif. De man was koud en doorweekt, maar verder ongedeerd. Hij werd herenigd met zijn vriend.