Een onbekende pitbullachtige hond heeft al meerdere bomen in Helmond geveld. 

Het beest bijt zich zo hard in de bomen vast dat het schors loslaat en de bomen sterven, zegt een politiewoordvoerder dinsdag. "Wij zijn op zoek naar de hond en naar zijn eigenaar."

Het probleem speelt al ruim een maand. Tot nu toe heeft de hond tien bomen vernield. De gemeente gaat aangifte doen, laat een woordvoerder weten. De gemeente vermoedt volgens de zegsman dat honden worden getraind om in de bomen te klimmen, waardoor die beschadigd raken. "We moeten nu tien bomen vervangen."

Twitter

Simpelweg nagaan wie in de buurt een pitbullachtige hond heeft en daar controleren of het om de dader gaat is volgens de politiewoordvoerder geen optie. "Het kan ook om een hond gaan die niet uit de buurt komt."

De wijkagent heeft een foto van een gehavende boom op Twitter gezet. "Wij hopen dat buurtbewoners die misschien meer weten zich bij ons melden."

Voor het gedrag van de hond zijn volgens hondenexpert Sacha Gaus (dochter van Martin Gaus) meerdere mogelijke verklaringen. "Honden doen soms rare dingen. Het komt vaker voor dat ze alles eten wat niet eetbaar is. Ook vinden ze het leuk om met zichzelf spelletjes te creëren. Vooral als de eigenaar dat grappig vindt gaat het snel een eigen leven leiden."

Tanden

Pitbullachtigen vinden het volgens Gaus vaak fijn om ergens met hun tanden in te hangen. "De stap van een tak naar een boom is dan niet eens zo groot."

Het gedrag is volgens Gaus wel af te leren. "Je kunt het systematisch belonen als een hond het niet doet. Als je dat drie weken consequent doet is het vaak al snel voorbij." Een andere optie is de hond via een stroomband een schok toe te dienen als de hond zich aan een boom vergrijpt.

"Daar ben ik absoluut geen voorstander van omdat het niet eerlijk is naar de hond toe, maar het werkt wel snel."