Een 53-jarige man uit Bilthoven is woensdag tijdens zijn theorie-examen voor het rijbewijs betrapt op ''spieken''.

De man had met ducktape een smartphone en een headset op zijn lichaam geplakt, zodat hij vragen kon stellen en antwoorden kon horen, aldus de politie.

Maar de Bilthovenaar had het geluid van zijn telefoon niet uitgezet, zodat een toezichthouder van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) tijdens het examen piepjes hoorde, die uit de kraag van de man leken te komen.

Het CBR belde de politie, die de vastgeplakte spullen ontdekte. De Bilthovenaar zei nog dat hij zijn telefoon altijd zo droeg, maar moest toch mee naar het bureau. Er is aangifte tegen hem gedaan wegens bedrog en fraude tijdens een officieel examen.

Geen exacte gevallen

Begin 2011 kreeg een examenkandidaat die in Leiden werd betrapt op spieken een taakstraf opgelegd van 60 uur.

Kandidaten horen vooraf dat bij spieken of andere onregelmatigheden aangifte volgt. ''In elk theorielokaal zit apparatuur dat telefoonverkeer stoort. Mensen kunnen hun mobiele telefoons en andere spullen in lockers opbergen."

"Onze medewerkers zijn bovendien erin getraind om het gedrag van mensen goed in te schatten en te bepalen of degene op de pasfoto van een identiteitsbewijs ook echt de kandidaat is die het examen doet.'' Gaat iemand toch in de fout dan kan het CBR hem of haar tijdelijk uit te sluiten van de examens, afhankelijk van de omstandigheden.

Trilsignalen

In 2005 werd een groep van acht mannen en twee vrouwen uit Apeldoorn en Amsterdam aangehouden op verdenking van grootschalige fraude tijdens theorie-examens voor rijbewijzen. Een van hen gaf door middel van trilsignalen via een zendertje de juiste antwoorden door aan deelnemers met een ontvanger in een sigarettenpakje. Ze hadden daar per persoon 250 euro voor betaald.