DEN BOSCH - Als het aan carnavalsvereniging De Bambergers uit Den Bosch had gelegen, hadden zondag tijdens de carnavalsoptocht twee olifanten meegelopen.

Maar de gemeente stak daar op het laatste moment een stokje voor. Het evenement wordt altijd zeer druk bezocht en de logge dieren zouden de veiligheid van het publiek in gevaar kunnen brengen, aldus een gemeentewoordvoerder.

De vereniging had de dieren speciaal voor de optocht uit Berlijn laten overkomen. ''Maar dat was niet verstandig'', reageerde de woordvoerder zondag vanuit Oeteldonk, zoals Den Bosch in carnavalstijd heet. ''De club draait al heel wat jaartjes mee en ze kennen de regels. Bij de optocht mag geen levende have worden ingezet.'' Bovendien is volgens hem niet te voorspellen hoe olifanten reageren op het feestgedruis.

Overigens is er een uitzondering op de regel dat dieren bij de optocht worden geweerd: de koets van Prins Carnaval, prins Amadeiro de 25e en andere 'protocolaire hoofdrolspelers' wordt getrokken door paarden.