AMSTERDAM - Sneeuw en ijs hebben woensdagmorgen in de dichtbevolkte Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) voor een nieuw filerecord gezorgd. 

Plaatselijke media meldden dat er meer dan 600 kilometer file stond, waarmee een nieuwe 'Rekord-Stau' is gevestigd. De Duitse omroep WDR meldde wegens het grote aantal files alleen de gevallen van meer dan 20 kilometer lang.

Er is bijzonder veel sneeuw gevallen in de streek langs de Nederlands grens, die Niederrhein heet.

Er zijn tientallen botsingen geweest, maar niemand is gewond geraakt. De problemen met gladheid en sneeuw duren in de deelstaat tot in de middaguren. 's Ochtends konden er vanaf de luchthaven Düsseldorf geen vluchten worden uitgevoerd. Zeker 60 vluchten werden geannuleerd, andere liepen vertraging op. Toestellen werden omgeleid naar de luchthaven Keulen/Bonn.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer ondervond op veel baanvakken ernstige hinder door de sneeuwval. Tussen Oberhausen en Emmerich viel een boom op de rails, het treinverkeer ligt daar zeker tot de middag plat. De ICE uit Amsterdam richting Duisburg is daarom omgeleid via Venlo.

Busreizigers hadden eveneens veel last van het winterweer. In tal van plaatsen werd niet of nauwelijks gereden.

Met circa 18 miljoen inwoners heeft Noord-Rijnland-Westfalen de meeste inwoners van alle deelstaten van de Bondsrepubliek. NRW beslaat slechts 34.000 vierkante kilometer (Nederland ruim 40.000) en grenst aan de Nederlandse provincies Overijssel, Gelderland en Limburg.