AMSTERDAM - Graham Hughes, de eerste mens die alle 201 landen van de wereld heeft bezocht, is zijn record in het Guinness Book of Records kwijt dankzij een verspreking.

Dat schrijft Mirror dinsdag.

De 33-jarige Brit begon zijn reis op Nieuwjaarsdag in 2009. In 1462 dagen kreeg de avonturier het voor elkaar om alle landen op de wereld te bezoeken. Niemand ging hem voor en dus werd zijn prestatie beloond met een plek in het Guinness Book of Records. Het gaat om 193 landen aangesloten bij de VN en acht andere staten, zoals Vaticaanstad.

Extra bijzonder was dat Hughes de hele wereld over heeft gereisd zonder te vliegen. Alles deed hij met de boot, bus, trein of op zijn wandelschoenen. Op 26 november 2012 bereikte hij het laatste land op zijn lijstje: het in 2011 ontstane Zuid-Sudan. Sindsdien is hij zo'n beetje full time interviews aan het geven.

Illegaal

De organisatie achter Guinness World Records dook een aantal interviews op waarin Hughes vertelt dat hij illegaal Rusland in was gekomen. "Ze zeiden dat ik via een rivier Rusland ben ingeslopen, en dat klopt. Ik wist dat het een beetje riskant was", aldus Hughes.

Het record van de avonturier is kort geleden geschrapt. "Via verscheidene media hebben we vernomen dat u één of meerdere landen illegaal bent binnen gedrongen. Omdat we geen illegale activiteiten ondersteunen, kunnen we uw record niet langer accepteren", kreeg Hughes via een officiële brief te horen.

Afwachten

Daar liet hij het niet bij zitten. Nadat Hughes de brief ontvangen had, pakte hij direct de bus naar Polen en ging vervolgens legaal Rusland binnen, weet Mirror. Nu is het afwachten of zijn tweede poging wel voor eeuwig de boeken in gaat.