AMSTERDAM - Een Engelsman heeft op het strand van Morecambe vermoedelijk potvisbraaksel gevonden, dat hem tienduizenden euro's op kan leveren.

Dat meldt Lancashire Evening Post.

Ken Wilman liet zijn hond Madge uit op het strand toen het beest op de stinkende, gele rots stuitte. Wilman liet de 3 kilo wegende rots eerst liggen.

"Ik wist niet wat het was en kon niet begrijpen waarom Madge zo geboeid was. Het rook verschrikkelijk. Toen ik thuiskwam ontdekte ik op het internet dat het wel eens potvisbraaksel kon zijn", zegt Wilman.

Parfum

Het braaksel is erg gewild in de parfumindustrie. Een van de bestanddelen van het braaksel wordt gebruikt voor dure parfums zoals Chanel No. 5. Braaksel van deze omvang kan ruim 115.000 euro opleveren. "Toen ik zag hoeveel het waard kon zijn, ben ik teruggegaan en heb de klomp meegenomen."

Chris Hill, curator bij een groot aquarium, denkt dat het stuk braaksel zelfs rond de 130.000 euro waard is. "Het is echt een vondst. Hoeveel het precies waard is, hangt er wel vanaf hoe vers het is", aldus Hill.

Een Fransman heeft Wilman al 50.000 euro geboden mocht het daadwerkelijk gaan om potvisbraaksel. De gelukkige strandwandelaar gaat nu een klein stukje van de rots naar Frankrijk sturen om het te laten testen. "Als het inderdaad potvisbraaksel is, heb ik de loterij gewonnen", zegt hij tegen de Engelse krant.