AMSTERDAM - Een Oostenrijkse groep islamitische Turken vindt het LEGO-paleis van Jabba the Hutt uit de Star Wars-serie racistisch. Het bouwwerk lijkt volgens de Turken te veel op de Hagia Sophia Moskee in Istanbul.

Dat schrijft Daily Mail woensdag. In een statement laat de groep weten excuses te willen van de Deense speelgoedfabrikant vanwege 'culturele belediging'. 

De groep heeft volgens de krant al laten weten rechtszaken tegen LEGO voor te bereiden in Oostenrijk, Duitsland en Turkije.

Naast het paleis zijn de Turken ook kwaad op het legendarische Star Wars-personage Jabba the Hut. Ze vinden dat het poppetje Oosterlingen en Aziaten voor schut zet.

Rechtzaken

LEGO lijkt zich niet te druk te maken om de klachten. Katharina Sasse van het bedrijf zegt dat de LEGO Star Wars-serie niet is gebaseerd op echte mensen of bouwwerken.

"En al helemaal niet op de moskee die nu genoemd wordt. Bovendien komen de karakters uit de Star Wars-films, die hebben wij ook niet bedacht. We vinden het vervelend voor de Turkse gemeenschap, maar we hebben niets bewust nagemaakt of bespot."