SYDNEY - De schaamluis dreigt uit te sterven, waarschijnlijk door de toenemende populariteit van het zogeheten Brazilian bikini waxing, waarbij een groot deel of alle schaamharen worden weggehaald met hars.

Het ontharen van de schaamstreek met een wax-beurt is erg populair.

Meer dan 80 procent van de universiteitsstudenten in de Verenigde Staten zou geheel of gedeeltelijk het schaamhaar verwijderen en die trend is ook in andere westerse landen te zien.

In de grootste seksuele gezondheidskliniek van Australië is al sinds 2008 geen vrouw met schaamluis meer gezien en het aantal mannelijke gevallen is in de afgelopen 10 jaar met 80 procent gedaald.

''Schaamluis kwam vroeger extreem vaak voor, maar nu is het een zeldzaamheid'', aldus een arts van de kliniek.

Sex and the City

Uit een studie uit 2009 blijkt dat ongeveer 2 tot 10 procent van de mensen te kampen heeft met schaamluis. De luis verspreidt echter geen ziektes en daarom worden er geen cijfers bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Brazilian bikini waxing werd vooral populair gemaakt in een salon in Manhattan die werd gerund door zeven Braziliaanse zusters, waarna allerlei beroemdheden er ook mee begonnen. Vervolgens werd de techniek bekend via series zoals Sex and the City.

Sinds 2000 maakt Brazilian bikini waxing een internationale opmars.