Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Doemdag

'Doemdag' verloopt zonder opmerkelijke gebeurtenissen

AMSTERDAM - 'Doemdag' is vrijdag rustig verlopen. Door misvattingen over de mayakalender leeft de angst dat op 21 december de wereld zou vergaan. Van een apocalyps is echter geen sprake.
Door ANP/NU.nl

In het Franse plaatse Bugarach, waar volgens een mythe mensen door aliens worden gered van de ondergang, is de pers massaal aanwezig.

Er is vrijdag twee keer het aantal inwoners aan journalisten in het dorp.

"Kinderen zijn het meeste kwetsbaar voor deze onzinverhalen", zegt David Morrison, directeur van het Carl Sagan Centre tegenover The Guardian. "Leraren laten weten dat veel van hun leerlingen bang zijn en dat sommigen zelfs zelfmoord overwegen. Dat is de meest tragische consequentie van de 2012-hoax."

Een dertigtal scholen in de Amerikaanse staat Michigan vond het voorspelde einde van de wereld in combinatie met waarschuwingen voor een herhaling van het bloedbad dat een week geleden in Newton plaatsvond genoeg redenen om de deuren te sluiten. 

Bekentenissen

Australië en Nieuw-Zeeland zijn vrijdag niet vergaan. Het is daar inmiddels zaterdag geworden en het door sommigen voorspelde einde van de wereld is niet uitgekomen.

Diverse mensen aan de andere kant van de wereld zeggen 'doemdag' goed te hebben doorstaan. Zo twitterde journaliste Kate Fox vanuit Sydney: ''Spoiler alert voor iedereen buiten deze tijdszone: we zijn niet dood.''

Twitter

Veel Australiërs laten op Twitter weten dat ze er nog gewoon zijn.  Vanuit de hele wereld worden bekentenissen getwitterd, die lang niet allemaal even fraai zijn. Sommige twitteraars biechten op dat ze vroeger klasgenootjes of leraren hebben gepest. Bovendien lijken niet alle bekentenissen even serieus bedoeld.

Zo zegt iemand dat hij soms graag vuilniszakken vult met gelatine, erin kruipt en doet alsof hij een ongeboren foetus is. Een andere vrouw zegt dat ze haar lichaam insmeert met vaseline en doet alsof ze een naaktslak is. Iemand waarschuwt haar medetwitteraars daarom voor hun digitale confessies, want ''we zijn er morgen allemaal nog''.

De hashtag #EndOfTheWorldConfessions is ook in Nederland populair. #Mayakalender, #doomsday, #21dec, #eindevandewereld en #Australië staan ook in de top 10.

Feest

Ook in andere landen waar 'doemdag' al eerder begon dan in Nederland, is weinig aan de hand. Veel mensen dachten dat al en hebben het voorspelde einde van de wereld dan ook aangegrepen voor een goed feest.

In onder meer Kuala Lumpur en zelfs in een atoombunker in Moskou zijn themafeesten gepland.

Doemdag

Aanbevolen artikelen