AMSTERDAM - Empathische artsen zorgen voor verhoging pijngrijns van patiënten.

Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Michigan State deze week in het tijdschrift Patient Education and Counseling.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat patiënten die een inlevende dokter hadden gelukkiger waren, maar ook sneller beter werden. Het mechanisme daarachter was echter nog niet bekend.

Om hier achter te komen verdeelden de onderzoekers een set patiënten onder bij een empathische en niet-emphatische dokter. De ene dokter vroeg allerlei dingen over het persoonlijke leven, de ander kwam direct to the point met medische informatie.

Lichte schokken

Na het consult werden de patiënten in een fMRI geschoven, waar ze lichte schokken kregen te verwerken. De pijn hiervan was vergelijkbaar met die van een prik met een injectienaald.

Tijdens de schok kregen de patiënten een foto te zien van de arts die de hele procedure begeleidde. De wetenschappers keken vervolgens naar de activiteit van de anterior insula, het deel van de hersenen dat onder andere op pijn anticipeert en het verwerkt.

Het bleek dat patiënten die een inlevend consult hadden gehad, minder activiteit in hun anterior insula hadden als de foto de empathische dokter vertoonde. Ook bij navraag bleek de pijn bij hen minder. Werd er een onbekende dokter getoond, dan nam de hersenactiviteit en de pijn toe.

Omhoog

Bij mensen die een niet-inlevende dokter hadden, maakte het niet uit of de dokter bekend of onbekend was, in beide gevallen was de pijn hoog.

De Amerikanen concluderen uit hun onderzoek dat het sneller beter worden van patiënten bij een inlevende dokter een neurobiologische oorzaak heeft.

Ze stellen wel dat het onderzoek nogmaals uitgevoerd met worden met een grotere groep patiënten, bij dit experiment waren het er maar 18.