Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
kerstboom

Gratis kerstboom om stuifzand te helpen

HOENDERLOO - Nederlanders kunnen dit jaar gratis een kersverse kerstboom in huis halen.
Door ANP

De boom moet wel zelf omgezaagd worden in nationaal park De Hoge Veluwe. Het park wil van de bomen af omdat ze op plekken staan waar de dennenbomen het unieke stuifzand dreigen te verstikken.

De Hoge Veluwe bezit de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Op de open kortsmosvlakten schiet de grove den makkelijk wortel. Dat is ongewenst, want de den verdringt plantensoorten die alleen op stuifzand groeien.

Als die soorten er niet meer zijn, verdwijnen ook de zandhagedis, de tapuit en de blauwvleugelsprinkhaan, die een zandgebied nodig hebben om te overleven.

Liefhebbers

Op zaterdag 8, woensdag 12 en zaterdag 15 december kunnen kerstboomliefhebbers zich melden in het bezoekerscentrum van het park. Daar krijgen ze te horen waar ze een boom mogen omzagen. Zagen zijn gratis beschikbaar, net als hulp van vrijwilligers die in het park werken.

Dennenbomen hebben volgens De Hoge Veluwe ook een groot voordeel boven de sparren die meestal als kerstboom worden verkocht: ze verliezen geen naalden na het afzagen.


Lees meer over:

kerstbomen

Aanbevolen artikelen