AMSTERDAM - De Britse peuter Elliot Eland kan door een zeldzame genetische aandoening niet stoppen met lachen.

Het tweejarige jongetje heeft het 'syndroom van Angelman' en zal daardoor nooit normaal kunnen praten.

Sinds zijn geboorte lacht Elliot Eland altijd, maar de ouders dachten aanvankelijk niet aan een ziekte. "We dachten dat hij gewoon heel erg gelukkig was en hadden geen enkel vermoeden dat er iets ernstigs aan de hand zou zijn, vertelt zijn moeder Gale in een interview met The Sun.

Toen bleek dat Elliot geen woordjes leerde, lieten zijn ouders een medisch onderzoek doen. "Het moet wel frustrerend voor hem zijn, want hij begrijpt wat we zeggen, maar kan niet antwoorden."

De ouders van Elliot Eland doen daarom hun best om hun kind te helpen. "Praten zit er niet in, maar we hebben wel een cursus gebarentaal met hem gedaan en het schijnt dat veel kinderen met deze aandoening een iPad gebruiken om te communiceren", aldus Gale Eland.

Toch heeft de ziekte ook een goede kant volgens zijn moeder. "Als we ons rot voelen, helpt het gelach van Elliot ons er bovenop. Zijn blijdschap werkt heel aanstekelijk."

Het sydroom van Angelman komt voor bij ongeveer 1 op de 25.000 kinderen. Dat zijn ongeveer negen kinderen per jaar in Nederland, volgens de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten.