BEIT LAHIYA - Een krokodil die de Gazastrook twee jaar lang onveilig maakte is eindelijk gevangen.

Het voortvluchtige beest hield zich schuil in een rioolpoel en zette volgens omwonenden regelmatig zijn tanden in hun geiten en eenden.

Medewerkers van de rioleringsdienst ontdekten twee maanden geleden het onderduikadres van de 1 meter 75 lange krokodil.

Politieman Samih al-Sultan kroop daarop achter de computer voor wat broodnodige tips voor aspirant-krokodillenvangers. Hij verzamelde een stel agenten en vissers en opende de jacht.

Zes krokodillenjagers hielden twee weken lang dagelijks uren de wacht in een bootje in de rioolpoel, gewapend met haaiennetten - maar tevergeefs. Toen de jagers de poel drooglegden was er voor de dwarse krokodil echter geen ontsnappen meer aan.

Opgelucht

Inwoners van het noordelijk gelegen plaatsje Umm al-Naser zijn opgelucht. Ze durfden 's avonds de straat niet meer op. "We waren bang dat hij ons zou opeten", zei boer Hassan Mohammed

"Hij had een krachtige geest", zei Al-Sultan met een bewonderende blik op zijn vangst in de dierentuin in Beit Lahiya. "Hij wilde vrij zijn. We hopen dat hij hier met zijn vrouwtjes een goed leven tegemoet gaat." Al-Sultan gaf de krokodil uit respect de naam Sakher (Arabisch voor 'rots').

Het vervaarlijke reptiel was volgens dierenverzorger Emad al-Qanoua vier jaar geleden in verdoofde toestand uit Egypte naar de Gazastrook gesmokkeld. Hoe hij uit de dierentuin wist te ontsnappen is nog altijd een raadsel.